Αχλάδια Κριστάλλι
Παραγωγός : Koinobio Society
Αχλάδια Κριστάλλι Αχλάδια Κριστάλλι

Tα αχλάδια μπορούν να είναι χρήσιμα στη θεραπεία της κολίτιδας, σε χρόνιες παθήσεις της χοληδόχου κύστης, στην αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα. Το αχλάδι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τη φλεγμονή. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως και το σταφύλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C και του χαλκού μειώνουν το επίπεδο των ελεύθερων ριζών στο οργανισμό και μ’ αυτόν τον τρόπο αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη σε καρνινικές βλάβες.

Λωτός
Παραγωγός : Koinobio Society
Λωτός Λωτός

Οι λωτοί δεν έχουν πολλές θερμίδες (70 θερμίδες / 100 γραμμάρια) αλλά έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά. Η μαλακή, λεία σάρκα τους είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. 100 γρ. φρέσκων φρούτων παρέχει 3,6 γρ. ή 9,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διαλυτών και αδιάλυτων ινών. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για την υγεία καθώς περιέχουν πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών όπως κατεχίνες, γαλοκατεχίνη και τη σημαντική αντικαρκινική ένωση, το βετουλινικό οξύ. Γλυκός και νόστιμος, ο λωτός είναι επίσης πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, σύνθετες βιταμίνες Β όπως φολικό οξύ, πυριδοξίνη, θειαμίνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη και κρυπτοξανθίνη. Είναι επίσης μια καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο φώσφορος. Οφέλη για την υγεία : Αντιοξειδωτικά Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει λειτουργούν ως προστατευτικά κατά των ελεύθερων ριζών και των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, αναπτύσσοντας αντίσταση κατά των λοιμώξεων και των επιβλαβών ασθενειών. Η φλούδα του περιέχει φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν από βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας Το σημαντικό διατροφικό καροτενοειδές, η ζεανθαξίνη που βρίσκεται στο λωτό, παρέχει ένα είδος φιλτραρίσματος του φωτός, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους. Απώλεια βάρους Λόγω των υψηλών ποσοτήτων ινών που προσφέρει, κρατά το στομάχι γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βελτιώνει την πέψη Τα υψηλά επίπεδα ινών είναι επίσης απαραίτητα για την σωστή πέψη. Έχει καθαρτικές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα και ηπατικά προβλήματα. Παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών. Ενέργεια Η υψηλή περιεκτικότητα του λωτού σε ζάχαρη και φρουκτόζη ενισχύει το σώμα με ενέργεια και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και της κόπωσης. Καρδιαγγειακή Υγεία Περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου, τα οποία μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και αποτρέπουν άλλες καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με την υπέρταση. Καρκίνος Το βετουλινικό οξύ που περιέχει βοηθά στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την αποτροπή των βλαβών του DNA που σχετίζονται με τον καρκίνο. Λόξυγκας Ο λωτός χρησιμοποιείται ευρέως από τους Κινέζους παραδοσιακούς ιατρούς για τη φυσική ανακούφιση από το λόξυγκα. Μαλλιά και δέρμα Ενυδατώνει το δέρμα, αντιμετωπίζει την λιπαρότητα, καθυστερεί την πρόωρη γήρανση, λειαίνει τις ρυτίδες προσθέτοντας φυσική λάμψη. Οι βιταμίνες Α, Β και C που περιέχει περιποιούνται και θρέφουν τα μαλλιά.

Μήλα
Παραγωγός : Koinobio Society
Μήλα Μήλα

Δώστε στον οργανισμό σας όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του μήλου και κρατήστε πραγματικά το γιατρό μακριά, τρώγοντάς το με τη φλούδα. Είναι νόστιμο, έχει απίστευτα πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό μας ουσίες και είναι εύκολο να το φάμε όπου κι αν είμαστε, αφού αρκεί να το πλύνουμε προσεκτικά και να έχουμε… γερά δόντια. Δεν υπάρχει λόγος να το ξεφλουδίζουμε –ή μάλλον, για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην το ξεφλουδίζουμε. Η φλούδα είναι εκείνη που περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς τη φλούδα, παίρνετε μόλις 2,1 γραμμάρια, δηλαδή μετατρέπετε μία πλούσια πηγή φυτικών ινών, σε φτωχή. Η φλούδα περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 8,4 mg βιταμίνης C και 98 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α. Αν το ξεφλουδίσετε, θα πάρετε μόλις 6,4 mg βιταμίνης C και 61 IU βιταμίνης Α. Κρίμα δεν είναι? Τα μήλα –μαζί με τη φλούδα τους- βοηθούν στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων Το συστατικό που μας βοηθά στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων ονομάζεται κερσετίνη και, όπως καταλαβαίνετε, το βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health.com, όσοι τρώνε τουλάχιστον πέντε μήλα τη βδομάδα έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, χάρη στην κερσετίνη. Η κερσετίνη βοηθά και τη μνήμη Αυτό το αντιοξειδωτικό φαίνεται να καταπολεμά τις βλάβες στον εγκεφαλικό ιστό, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Τουλάχιστον έτσι έδειξε μία έρευνα που έγινε σε ποντίκια το 2004. Δε χάνουμε πάντως κάτι, αν το δοκιμάσουμε κι εμείς!

Ρόδια
Παραγωγός : Koinobio Society
Ρόδια Ρόδια

Το βιολογικό ρόδι αποτελεί όχι τυχαία το σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, δρα κατά του προστάτη, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως το φυσικό Viagra, που ενισχύει τη λίμπιντο. Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Σταφύλια Crimson
Παραγωγός : Koinobio Society
Σταφύλια Φράουλα
Παραγωγός : Koinobio Society
Σταφύλια Φράουλα Σταφύλια Φράουλα

Τα κόκκινα σταφύλια είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη. Ενα φλιτζάνι-μερίδα κόκκινων σταφυλιών περιέχει μόνο 104 θερμίδες, αλλά παρέχει ακόμα 1 g πρωτεΐνης και 1 g φυτικών ινών. Ωστόσο, αυτή η μερίδα περιέχει επίσης 27 γραμμάρια υδατάνθρακες συνολικά, 23 g εκ των οποίων προέρχονται από τη ζάχαρη. Βιταμίνες Τα κόκκινα σταφύλια είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών. Μια μερίδα των κόκκινων σταφυλιών προσφέρει 16 mg βιταμίνης C, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Επίσης, περιέχει 22 mcg βιταμίνης Κ και 0,4 mg θειαμίνης, που είναι αντίστοιχα το 28% και το 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των συγκεκριμένων βιταμινών. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμίνη Α, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Β-6, φυλλικού οξέος, β-καροτένιου και άλφα-καροτίνης. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν το σώμα να έχει καλή λειτουργία. Μέταλλα Τα κόκκινα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε διάφορα μέταλλα. Ενα φλιτζάνι κόκκινων σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, 0,2 mg χαλκού, 0,1 mg μαγγανίου και 0,5 mg σιδήρου που αντιστοιχούν σε 10% της ημερήσιας πρόσληψης καλίου, 10% χαλκού, 5% μαγγανίου και 1% σιδήρου. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν, επίσης, μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Η ρεσβερατρόλη Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, η οποία είναι μία αντιοξειδωτική πολυφαινόλη. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι συγκεντρωμένο στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών. Μία μερίδα κόκκινων σταφυλιών περιέχει περίπου 160 g της ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη φαίνεται να έχει αντι-φλεγμονώδεις, αντι-οξειδωτικές και αντι-οιστρογονικές ιδιότητες και μπορεί να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του ήπατος που απελευθερώνουν από το σώμα τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες. Είναι πιθανό ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, όπως πίστευε η Brandt και να μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, ωστόσο θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσει αυτέ τις θεωρίες. Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα Από την άποψη της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, δεν είναι όλα τα φρούτα ίσα. Το καρπούζι για παράδειγμα έχει σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταναλωθεί ανεξέλεγκτα σε ό,τι αφορά τις μερίδες από άτομα που έχουν διαβήτη. Τα σταφύλια, από την άλλη πλευρά, έχουν ταξινομηθεί ως τροφή μέτριου γλυκαιμικού δείκτη. Στην περίπτωσή τους πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορούν να βοηθήσει στην καλύτερη ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Γνωστικά οφέλη Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την πρόσληψη εκχυλισμάτων σταφυλιών τόσο από τα ζώα όσο και από ανθρώπους έχουν δείξει πως τα σταφύλια μπορούν να δώσουν σημαντικά γνωστικά οφέλη. Για παράδειγμα η καθημερινή κατανάλωση χυμού σταφυλιών για αρκετούς μήνες το χρόνο έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τις βαθμολογίες των μαθητών. Αλλες μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει πως η κατανάλωση εκχυλισμάτων σταφυλιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής συσσώρευσης βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Ως γνωστόν η συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο των ανθρώπων μπορεί να είναι η κύρια αιτία του Αλτσχάιμερ, επομένως τα σταφύλια δρουν προσταστευτικά. Αντιμικροβιακά οφέλη Τα πολυάριθμα φυτοθρεπτικά συστατικά των σταφυλιών έχουν αντι-μικροβιακές ιδιότητες. Αυτά τα συστατικά κυμαίνονται από τα κοινά φλαβονοειδή, όπως η κερκετίνη μέχρι τα λιγότερο κοινά στιλβένια όπως η πισεατανόλη και η γνωστή σε όλους ρεσβερατρόλη. Το πώς ακριβώς ωφελούν αυτές οι αντι-μικροβιακές ουσίες των σταφυλιών δεν είναι ακόμα γνωστό, όμως οι ερευνητές αναζητούν τον πιθανό ρόλο τους. Είναι επίσης ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε σταφύλια (ή προϊόντα σταφυλιών όπως το κόκκινο κρασί), σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο μικροβίων που είναι συνδεδεμένα με προβλήματα όπως οι τροφιμογενείς ασθένειες.

Φασόλια Πλακέ
Παραγωγός : Koinobio Society
Φασόλια Πλακέ
Γλυκοπατάτα
Παραγωγός : Koinobio Society
Γλυκοπατάτα
Κρεμμύδι
Παραγωγός : Koinobio Society
Κρεμμύδι
Πατάτα
Παραγωγός : Koinobio Society
Πατάτα

Η πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum) γνωστή και ως γεώμηλο, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού.[εκκρεμεί παραπομπή] Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας. Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους. Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα. Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.

Πράσο
Παραγωγός : Koinobio Society
Πράσο

Έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του. Ο πολλαπλασιασμός του πράσου γίνεται με σπόρο. Τον πρώτο χρόνο, από ένα βλαστό αναπτύσσονται μακριά φύλλα σε σχήμα λόγχης και μία παχιά σαρκώδη βάση. Οι σαρκώδεις βάσεις των φύλλων καλύπτουν η μία την άλλη και σχηματίζουν ένα σχεδόν κυλινδρικό, παχύ και μακρύ βολβό. Ο βολβός αυτός φτάνει σε μήκος τα 40-50 εκατοστά. Στη βάση του βολβού αναπτύσσεται ένας θύσανος με ρίζες που προχωρούν σε μεγάλο βάθος. Κατά το δεύτερο χρόνο, ανάμεσα από τα φύλλα αναπτύσσεται ένα μακρύ στέλεχος που καταλήγει σε μία μεγάλη ταξιανθία, η οποία έχει 300-400 λευκά ή ρόδινα άνθη. Ο καρπός του πράσου είναι κάψα και περικλείει πολλά μαύρα σπόρια. Η σπορά μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο χωράφι, είτε σε ειδικό ψυχρό σπορείο κατά το μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Μετά τη σπορά πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες, μέχρι να βγουν τα φυτάρια. Η μεταφύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι όμως απευθείας, καθώς τα φυτάρια πρέπει να μείνουν σε ειδικό ξηρό μέρος και να ξεραθούν. Η συγκομιδή γίνεται το χειμώνα. Το πράσο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και σε θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς.

Ρόκα
Παραγωγός : Koinobio Society
Σπανάκι
Παραγωγός : Koinobio Society
Σπανάκι

Το φυτό σπανάκι ανήκει στην τάξη Καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae). Καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία. Μονοετές ή διετές φυτό καλλιεργείται για τα παχιά τριγωνικά φύλλα του. Αυτά βρίσκονται κοντά στη ρίζα, έχουν χρώμα βαθύ πράσινο και λεία ή κυματιστή επιφάνεια. Όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη και η θερμοκρασία αρκετά υψηλή τότε αναπτύσσεται ένας βλαστός που φέρει μία ταξιανθία με μικρά άνθη. Ο καρπός είναι ένα πολύ μικρό μονόσπερμο καρύδι που μερικές φορές φέρει και αγκαθωτό περίβλημα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά. Το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του σπανακιού· στην Ελλάδα γίνεται σπορά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και ειδικά όταν το σπανάκι είναι μικρό. Τα αμμοπηλώδη εδάφη είναι τα πιο κατάλληλα. Το ύψος του φτάνει τα 30 εκατοστά. Αν δεν υπάρχουν βροχές τότε χρειάζεται λίγο πότισμα. Πολλές από τις καλλιέργειες πάντως είναι ξερικές. Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά.

Κάστανα
Παραγωγός : Koinobio Society
Κάστανα Κάστανα

Γιατί είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ; 1.Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. 2. Τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα. 3. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ. 4.Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. 5.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. 6.Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. 7.Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL). 8.Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. 9.Υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη. 10.Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη κ.λπ.

Σταφύδα
Παραγωγός : Koinobio Society
Σταφύδα Σταφύδα

Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods). Οι ευεργετικές της ιδιότητες έχουν αποδειχτεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες (μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και όχι σε ζώα) και την κατατάσσουν δικαίως πολύ ψηλά στον πίνακα των υπερτροφίμων. Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε: Φρουκτόζη όπου είναι υπεύθυνη για την γλυκιά της γεύση ,η οποία όμως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Πολυφαινόλες που ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών. Διαιτητικές ίνες (Η μαύρη σταφίδα έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες και από τα περισσότερα φρούτα) που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Διατηρεί τις ιδιότητες της σε υψηλές θερμοκρασίες (με λίγα λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ για την παρασκεύη παξιμαδιών, κέικ ή ψωμιού συνεχίζοντας να διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες). Βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2. Βοηθά στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ. Προβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση. Το εκχύλισμα μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου (πχ καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου). (Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 2 κουταλιές σούπας ημερησίως που ισοδυναμεί με 1 φρούτο.)

Φυστίκια
Παραγωγός : Koinobio Society
Φυστίκια Φυστίκια

Τα κυριότερα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζουμε για τα φιστίκια περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 1. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, νοσηρές ουσίες που προκύπτουν από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων και που μπορούν μεταξύ άλλων να βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνουν την οξείδωση της χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας έτσι το κυκλοφορικό σύστημα από τις καταστροφικές συνέπειες της αθηρωμάτωσης. Τα φιστίκια έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη και να προστατεύουν την καρδία από τη στεφανιαία νόσο. Η ρεσβερατρόλη των φιστικιών μπορεί να προσφέρει για την προστασία της καρδίας και των αγγείων. 2. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά οξέα βοηθούν εναντίον της αθηρωμάτωσης και της στένωσης των αρτηριών. Ανάλογα οξέα περιέχονται στα ψάρια και στο ελαιόλαδο.</p> Το βούτυρο από φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες. Νέες τεχνικές επεξεργασίας των καρπών, προσπαθούν να το εμπλουτίζουν σε ωφέλιμες ουσίες των φιστικιών όπως η ρεσβερατρόλη με στόχο την καλύτερη προστασία κατά των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. 3. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θερμίδες και για αυτό επιβάλλεται προσοχή. Μία ουγκιά φιστικιών (28,34 γραμμάρια) περιέχει 200 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπαρών ουσιών. Δηλαδή λιγότερο από μια χούφτα φιστικιών, έχει πολύ ψηλό θερμιδικό και λιπιδικό περιεχόμενο. 4. Πλούσιο περιεχόμενο των φιστικιών σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες και φυτικές ίνες. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε, Β6, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιακίνη (βιταμίνη Β3), μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φωσφόρο και χαλκό. Οι πρωτείνες των φιστικιών είναι καλής ποιότητας και οι φυτικές ίνες βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας. Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι η κατανάλωση φιστικιών και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά, όταν γίνεται με μέτρο και χωρίς καταχρήσεις, είναι ωφέλιμη για την υγεία. Όπως και σε άλλους τομείς της διατροφής, η συγκράτηση και το μέτρο είναι απαραίτητα.