Αγορά : Κόρινθος
Κάθε Δευτέρα
Αγορά : Κόρινθος
7.00 - 15.00

Αποστόλου Παύλου (Κωστή Παλαμά έως Αχιλλέως)

Λεμόνι Interdonato
Παραγωγός : Πυρηνική Γή
Λεμόνι Interdonato Λεμόνι Interdonato
Μανταρίνι Κλημεντίνη
Παραγωγός : Koinobio Society
Μανταρίνι Κλημεντίνη

Το μέγεθος του καρπού της ποικίλλει, από μικρό έως μέτριο και το σχήμα από σφαιρικό (ελαφρώς πλακέ) έως επίμηκες, που μερικές φορές γίνεται αχλαδόμορφο από την ανάπτυξη του λαιμού. Συνήθως φέρει μικρό ομφαλό. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος, είναι μετρίως συνεκτικός, λείος και αποσπάται εύκολα. Δε χαρακτηρίζεται από το λεγόμενο φούσκωμα των καρπών (φυσιολογική χαλάρωση φλοιού), που συνήθως παρατηρείται μετά την ωρίμασή του. Το χρώμα,του είναι βαθύ πορτοκαλί έως κοκκινοπορτοκαλί. Έχει 8 ως 12 καρπόφυλλα. Η σάρκα έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί, είναι τρυφερή, χυμώδης, γευστική (γλυκιά), αρωματική και υπόξινη. Είναι ποικιλία λιγόσπερμη ή με μέτριο αριθμό σπόρων (εξαρτάται από την σταυρεπικονίαση), μονοεμβρυονική και πρώιμη. Οι κοτυληδόνες των σπόρων είναι οι πιο πολλές πράσινες, αλλά υπάρχουν και μερικές λευκές. Διατηρείται πολύ καλά πάνω στο δένδρο, χωρίς να χάσει σε ποιότητα, αλλά αυτό εξαρτάται και από το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας και μεγέθους, φέρει μικρά φύλλα και δεν έχει αγκάθια. Τα φύλλα της μοιάζουν κάπως με τα φύλλα της Μεσογειακής μανταρινιάς. Στις πιο πολλές περιοχές, που καλλιεργείται, τόσο η επετειοφορία όσο και η ικανοποιητική παραγωγή εξασφαλίζονται μόνο με σταυρεπικονίαση. Θεωρείται πολύ ανθεκτική στο ψύχος. Η ποικιλία Κλημεντίνη χαρακτηρίζεται από μικρή ανάγκη σε ολική θερμότητα, για την ωρίμαση των καρπών της και την ευαισθησία των άσπερμων καρπών της, στις μη ευνοϊκές συνθήκες, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρποδέσεως. Σε περιοχές με ψηλή ολική θερμότητα η Κλημεντίνη ωριμάζει πολύ νωρίς (λίγο αργότερα από τα Σατσούμα). Οι συνθήκες αυτές ευνοούν ακόμα την παραγωγή καρπών μεγάλου μεγέθους και εκλεκτής ποιότητας. Επομένως είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο καλή ποικιλία της Μεσογείου.

Μανταρίνι Σατσούμα
Παραγωγός : Koinobio Society
Μανταρίνι Σατσούμα Μανταρίνι Σατσούμα

Πρόκειται για το φημισμένο και μεγάλης σημασίας Ιαπωνικό μανταρίνι Unshu mikan. Σατσούμα είναι το παλιό όνομα της επαρχίας Kagoshima του νησιού Kyushu, απ' όπου πιστεύεται, ότι κατάγεται. Φέρει δε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Ο καρπός έχει μικρό έως μεγάλο μέγεθος, σχήμα ημισφαιρικό, πλακέ και μερικές φορές μικρό λαιμό. Κατά την ωρίμαση έχει χρώμα πορτοκαλί, αλλά συνήθως είναι ώριμη προτού αναπτυχθεί ο χρωματισμός αυτός. Πολλές φορές φέρει ομφαλό. Ο φλοιός είναι λεπτός, δερματώδης, μέτρια λείος και φέρει μεγάλους ελαιοφόρους αδένες. Όταν ο καρπός ωριμάσει, τότε ο φλοιός χαλαρώνει περισσότερο και αποχωρίζεται πιο εύκολα. Έχει 10 έως 12 περίπου καρπόφυλλα, που αποχωρίζονται εύκολα. Η σάρκα έχει πορτοκαλί χρώμα, είναι τρυφερή, πολύ αρωματική και λίγο υπόξινη. Τα ασκίδια είναι κοντά και πλατιά. Είναι άσπερμη και πολύ πρώιμη ποικιλία (περιλαμβάνει τις πρωϊμότερες ποικιλίες μανταρινιάς). Δε διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο, μετά την ωρίμαση, γι’ αυτό πρέπει να μαζεύεται νωρίς, συντηρείται όμως καλά. Οι κοτυληδόνες των σπόρων (μερικές φορές φέρει ελάχιστα σπόρια) έχουν ελαφρώς πράσινο χρώμα. Σαν δένδρο είναι μικρού μεγέθους, βραδείας αναπτύξεως, συνήθως πλαγιόκλαδη και κρεμοκλαδής, σχεδόν χωρίς αγκάθια και με αραιό φύλλωμα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, μακριά, λογχοειδή και βαθυπράσινα. Ο μίσχος των φύλλων έχει μεγάλο μήκος και φέρει πτερύγιο. Είναι ανθεκτική στο ψύχος και τις αντίξοες συνθήκες. Η μανταρινιά Σατσούμα, σαν δένδρο, είναι το πιο ανθεκτικό στο ψύχος, απ' όλα τα εσπεριδοειδή με εμπορική αξία.

Πορτοκάλι Ναβαλίνα
Παραγωγός : Πυρηνική Γή
Πορτοκάλι Ναβαλίνα Πορτοκάλι Ναβαλίνα

Πρώιμη ποικιλία με αρχή συγκομιδής τα τέλη του Οκτώβρη. Οι καρποί της έχουν ωοειδές σχήμα και στην πλήρη ωρίμανση αποκτούν ένα βαθύτερο κόκκινο χρώμα σε σχέση με όλα τα άλλα πορτοκάλια που τους κάνει περισσότερο ελκυστικούς από τους καρπούς των άλλων πρώιμων πορτοκαλιών. Η Navelina έχει ελαφρά τάση προς παρενιαυτοφορία και τις χρονιές που έχουμε αυξημένη καρποφορία οι καρποί της γίνονται μικρότεροι από αυτούς της ποικιλίας Μέρλιν που είναι μειονέκτημα, ενώ τις χρονιές που η παραγωγή είναι μειωμένη οι καρποί γίνονται πολύ μεγάλοι και χονδρόφλοιοι. Ξεχωρίζουν για την πολύ γλυκιά τους γεύση και το δυνατό τους άρωμα. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, επίσης περιέχουν σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Η ποικιλία πορτοκαλιών ναβαλίνα, πήραν το όνομα τους από την προεξοχή που έχουν στο κάτω μέρος τους, όπου περιέχεται ένα μικρό φρούτο σε εμβρυϊκή κατάσταση. Έχουν φλούδα χοντρή και γλυκιά ζουμερή σάρκα. Η φλούδα τους γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού. To πορτοκάλι είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

Μήλα
Παραγωγός : Koinobio Society
Μήλα Μήλα

Δώστε στον οργανισμό σας όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του μήλου και κρατήστε πραγματικά το γιατρό μακριά, τρώγοντάς το με τη φλούδα. Είναι νόστιμο, έχει απίστευτα πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό μας ουσίες και είναι εύκολο να το φάμε όπου κι αν είμαστε, αφού αρκεί να το πλύνουμε προσεκτικά και να έχουμε… γερά δόντια. Δεν υπάρχει λόγος να το ξεφλουδίζουμε –ή μάλλον, για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην το ξεφλουδίζουμε. Η φλούδα είναι εκείνη που περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς τη φλούδα, παίρνετε μόλις 2,1 γραμμάρια, δηλαδή μετατρέπετε μία πλούσια πηγή φυτικών ινών, σε φτωχή. Η φλούδα περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 8,4 mg βιταμίνης C και 98 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α. Αν το ξεφλουδίσετε, θα πάρετε μόλις 6,4 mg βιταμίνης C και 61 IU βιταμίνης Α. Κρίμα δεν είναι? Τα μήλα –μαζί με τη φλούδα τους- βοηθούν στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων Το συστατικό που μας βοηθά στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων ονομάζεται κερσετίνη και, όπως καταλαβαίνετε, το βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health.com, όσοι τρώνε τουλάχιστον πέντε μήλα τη βδομάδα έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, χάρη στην κερσετίνη. Η κερσετίνη βοηθά και τη μνήμη Αυτό το αντιοξειδωτικό φαίνεται να καταπολεμά τις βλάβες στον εγκεφαλικό ιστό, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Τουλάχιστον έτσι έδειξε μία έρευνα που έγινε σε ποντίκια το 2004. Δε χάνουμε πάντως κάτι, αν το δοκιμάσουμε κι εμείς!

Ρόδια
Παραγωγός : Koinobio Society
Ρόδια Ρόδια

Το βιολογικό ρόδι αποτελεί όχι τυχαία το σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, δρα κατά του προστάτη, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως το φυσικό Viagra, που ενισχύει τη λίμπιντο. Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Σταφύλια Crimson
Παραγωγός : Koinobio Society
Σταφύλια Φράουλα
Παραγωγός : Koinobio Society
Σταφύλια Φράουλα Σταφύλια Φράουλα

Τα κόκκινα σταφύλια είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη. Ενα φλιτζάνι-μερίδα κόκκινων σταφυλιών περιέχει μόνο 104 θερμίδες, αλλά παρέχει ακόμα 1 g πρωτεΐνης και 1 g φυτικών ινών. Ωστόσο, αυτή η μερίδα περιέχει επίσης 27 γραμμάρια υδατάνθρακες συνολικά, 23 g εκ των οποίων προέρχονται από τη ζάχαρη. Βιταμίνες Τα κόκκινα σταφύλια είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών. Μια μερίδα των κόκκινων σταφυλιών προσφέρει 16 mg βιταμίνης C, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Επίσης, περιέχει 22 mcg βιταμίνης Κ και 0,4 mg θειαμίνης, που είναι αντίστοιχα το 28% και το 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των συγκεκριμένων βιταμινών. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμίνη Α, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Β-6, φυλλικού οξέος, β-καροτένιου και άλφα-καροτίνης. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες βοηθούν το σώμα να έχει καλή λειτουργία. Μέταλλα Τα κόκκινα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε διάφορα μέταλλα. Ενα φλιτζάνι κόκκινων σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, 0,2 mg χαλκού, 0,1 mg μαγγανίου και 0,5 mg σιδήρου που αντιστοιχούν σε 10% της ημερήσιας πρόσληψης καλίου, 10% χαλκού, 5% μαγγανίου και 1% σιδήρου. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν, επίσης, μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Η ρεσβερατρόλη Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, η οποία είναι μία αντιοξειδωτική πολυφαινόλη. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι συγκεντρωμένο στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών. Μία μερίδα κόκκινων σταφυλιών περιέχει περίπου 160 g της ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη φαίνεται να έχει αντι-φλεγμονώδεις, αντι-οξειδωτικές και αντι-οιστρογονικές ιδιότητες και μπορεί να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του ήπατος που απελευθερώνουν από το σώμα τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες. Είναι πιθανό ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, όπως πίστευε η Brandt και να μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, ωστόσο θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσει αυτέ τις θεωρίες. Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα Από την άποψη της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, δεν είναι όλα τα φρούτα ίσα. Το καρπούζι για παράδειγμα έχει σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταναλωθεί ανεξέλεγκτα σε ό,τι αφορά τις μερίδες από άτομα που έχουν διαβήτη. Τα σταφύλια, από την άλλη πλευρά, έχουν ταξινομηθεί ως τροφή μέτριου γλυκαιμικού δείκτη. Στην περίπτωσή τους πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορούν να βοηθήσει στην καλύτερη ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Γνωστικά οφέλη Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την πρόσληψη εκχυλισμάτων σταφυλιών τόσο από τα ζώα όσο και από ανθρώπους έχουν δείξει πως τα σταφύλια μπορούν να δώσουν σημαντικά γνωστικά οφέλη. Για παράδειγμα η καθημερινή κατανάλωση χυμού σταφυλιών για αρκετούς μήνες το χρόνο έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τις βαθμολογίες των μαθητών. Αλλες μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει πως η κατανάλωση εκχυλισμάτων σταφυλιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής συσσώρευσης βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Ως γνωστόν η συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο των ανθρώπων μπορεί να είναι η κύρια αιτία του Αλτσχάιμερ, επομένως τα σταφύλια δρουν προσταστευτικά. Αντιμικροβιακά οφέλη Τα πολυάριθμα φυτοθρεπτικά συστατικά των σταφυλιών έχουν αντι-μικροβιακές ιδιότητες. Αυτά τα συστατικά κυμαίνονται από τα κοινά φλαβονοειδή, όπως η κερκετίνη μέχρι τα λιγότερο κοινά στιλβένια όπως η πισεατανόλη και η γνωστή σε όλους ρεσβερατρόλη. Το πώς ακριβώς ωφελούν αυτές οι αντι-μικροβιακές ουσίες των σταφυλιών δεν είναι ακόμα γνωστό, όμως οι ερευνητές αναζητούν τον πιθανό ρόλο τους. Είναι επίσης ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε σταφύλια (ή προϊόντα σταφυλιών όπως το κόκκινο κρασί), σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο μικροβίων που είναι συνδεδεμένα με προβλήματα όπως οι τροφιμογενείς ασθένειες.

Ρεβύθια
Παραγωγός : Κάπρης
Ρεβύθια Ρεβύθια

Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φολικό οξύ και μαγγάνιο αλλά και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα ρεβίθια είναι σίγουρα για εξαιρετική επιλογή για το τραπέζι μας. Εξαιρετική πηγή σιδήρου, τα ρεβίθια μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γεμίζοντάς μας με ενέργεια και φροντίζοντας για φυσιολογικά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και οξυγόνου στο σώμα. Το φολικό οξύ που περιέχουν είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη, θωρακίζει και αυτό με την σειρά του το ανοσοποιητικό μας, μειώνει τα επίπεδα κόπωσης, μας «ανεβάζει» ψυχολογικά και αποτελεί το «κλειδί» για την φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων στον οργανισμό. Εκτός των άλλων είναι και μια ιδιαίτερα αξιόλογη πηγή χαλκού, στοιχείου απαραίτητου για τη μεταφορά σιδήρου στον οργανισμό, αλλά και σημαντικού για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Με δυο λόγια, τα ρεβίθια αποτελούν ίσως τον πιο οικονομικό και αξιόπιστο σύμμαχό μας για καλή υγεία.

Φάβα
Παραγωγός : Κάπρης
Φάβα

Η φάβα ανήκει στα όσπρια, και προέρχεται από το λαθούρι του είδους Lathyrus sativus L. Αυτό που συλλέγεται από το φυτό είναι οι αποξηραμένες κοτυληδόνες των σπερμάτων του, τα οποία είναι γωνιώδη με ακανόνιστο σχήμα. Αυτά αλέθονται ή βράζονται και μας δίνουν το γνωστό χυλό της φάβας. Το ιδιαίτερο χρώμα, είτε υποκίτρινο είτε πράσινο, η εμφάνιση και η περιεκτικότητα σε υγρασία που δεν είναι παραπάνω από 13%, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της φάβας. Ενδεικτικό είναι και το μικρό της μέγεθος, αφού το βάρος 1000 σπόρων δε ξεπερνά τα 150γρ. Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Σε περιόδους νηστείας ή σε χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας, όπως συμβαίνει και με όλα τα όσπρια, αρκεί να συνοδεύεται από δημητριακά για να αναπληρωθούν τα πολύτιμα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη που απουσιάζει. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, προκαλούν κορεσμό, μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα, είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και περιέχει λίγες θερμίδες. Η φάβα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στο νευρομυικό μας σύστημα και τη μνήμη, ενώ ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας. Σε μικρότερες ποσότητες ακόμα περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Φακές
Παραγωγός : Κάπρης
Φακές

Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ! Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Σε τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί σπόροι φακής που χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν. Οι φακές αναφέρονται στη Βίβλο, τόσο ως το στοιχείο που διαπραγματευόταν ο Ιακώβ με τον Ησαύ για τα πρωτοτόκια, όσο και ως μέρος ενός ψωμιού που παρασκευάστηκε κατά τη βαβυλώνια αιχμαλωσία του εβραϊκού λαού. Για χιλιετίες, οι φακές παραδοσιακά τρώγονταν με κριθάρι και σιτάρι, τα τρία είδη διατροφής που προέρχονται από τις ίδιες περιοχές και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μεταναστεύσεων και εξερευνήσεων πολιτιστικών φυλών. Ποια η διατροφική αξία της φακής; Αργότερα όμως, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά, και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες. Οι φακές, όπως και τα άλλα φασόλια, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες -παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι- οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και στην καρδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνών Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Φασόλια Βανίλια Φενεού
Παραγωγός : Κάπρης
Φασόλια Γίγαντες
Παραγωγός : Κάπρης
Φασόλια Γίγαντες

Ξερά φασόλια (γίγαντες): αποτελούν διατροφικό θησαυρό καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο (123mg/100γρ), φώσφορο (352mg/100γρ), μαγνήσιο (171mg/100γρ), κάλιο (1483mg/100γρ), φυτικές ίνες (15γρ/100γρ) και πρωτεΐνες (τα 100γρ προσφέρουν στον οργανισμό 7γρ πρωτεϊνών, την ίδια δηλαδή ποσότητα που παίρνουμε από 30γρ κοτόπουλου ή ψαριού). Έτσι, η συχνή και συστηματική κατανάλωση φασολιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οστών και των δοντιών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας όσο και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Και αυτό γιατί καταναλώνοντάς τα δημιουργείται έντονα το αίσθημα πληρότητας με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Επίσης, η θερμιδική τους αξία είναι σχετικά χαμηλή αφού 1 φλιτζάνι μαγειρεμένοι γίγαντες αποδίδουν περίπου 260 θερμίδες.

Φασόλια Μαυρομάτικα
Παραγωγός : Κάπρης
Φασόλια Μαυρομάτικα

Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ταπεινότητα. Η ιστορία αναφέρει ότι την εποχή του εμφυλίου πολέμου οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα έδιναν για τροφή στα ζώα. Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, το φασόλι της αγελάδας, όπως ονομαζόταν. Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό και θα πρέπει να τα τιμάς συχνά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα. Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (170 γρ.) παρέχει 227 θερμίδες.

Φασόλια Μέτρια
Παραγωγός : Κάπρης
Φασόλια Πλακέ
Παραγωγός : Koinobio Society
Φασόλια Πλακέ
Γλυκοπατάτα
Παραγωγός : Koinobio Society
Γλυκοπατάτα
Καρότο
Παραγωγός : Koinobio Society
Καρότο

Το καρότο ή καρώτο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus) της οικογένειας των Απιίδων. Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφυλίνος και κυρίως δαύκος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε. Καρότα διαφόρων χρωμάτων Daucus carota subsp. maximus Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα. Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις Εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα. Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα. Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες (κυρίως συνοδεύοντας το λάχανο), ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο (θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και με τον αρακά). Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.

Πράσο
Παραγωγός : Koinobio Society
Πράσο

Έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του. Ο πολλαπλασιασμός του πράσου γίνεται με σπόρο. Τον πρώτο χρόνο, από ένα βλαστό αναπτύσσονται μακριά φύλλα σε σχήμα λόγχης και μία παχιά σαρκώδη βάση. Οι σαρκώδεις βάσεις των φύλλων καλύπτουν η μία την άλλη και σχηματίζουν ένα σχεδόν κυλινδρικό, παχύ και μακρύ βολβό. Ο βολβός αυτός φτάνει σε μήκος τα 40-50 εκατοστά. Στη βάση του βολβού αναπτύσσεται ένας θύσανος με ρίζες που προχωρούν σε μεγάλο βάθος. Κατά το δεύτερο χρόνο, ανάμεσα από τα φύλλα αναπτύσσεται ένα μακρύ στέλεχος που καταλήγει σε μία μεγάλη ταξιανθία, η οποία έχει 300-400 λευκά ή ρόδινα άνθη. Ο καρπός του πράσου είναι κάψα και περικλείει πολλά μαύρα σπόρια. Η σπορά μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο χωράφι, είτε σε ειδικό ψυχρό σπορείο κατά το μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Μετά τη σπορά πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες, μέχρι να βγουν τα φυτάρια. Η μεταφύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι όμως απευθείας, καθώς τα φυτάρια πρέπει να μείνουν σε ειδικό ξηρό μέρος και να ξεραθούν. Η συγκομιδή γίνεται το χειμώνα. Το πράσο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και σε θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς.

Ρόκα
Παραγωγός : Koinobio Society
Σπανάκι
Παραγωγός : Koinobio Society
Σπανάκι

Το φυτό σπανάκι ανήκει στην τάξη Καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae). Καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία. Μονοετές ή διετές φυτό καλλιεργείται για τα παχιά τριγωνικά φύλλα του. Αυτά βρίσκονται κοντά στη ρίζα, έχουν χρώμα βαθύ πράσινο και λεία ή κυματιστή επιφάνεια. Όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη και η θερμοκρασία αρκετά υψηλή τότε αναπτύσσεται ένας βλαστός που φέρει μία ταξιανθία με μικρά άνθη. Ο καρπός είναι ένα πολύ μικρό μονόσπερμο καρύδι που μερικές φορές φέρει και αγκαθωτό περίβλημα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά. Το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του σπανακιού· στην Ελλάδα γίνεται σπορά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και ειδικά όταν το σπανάκι είναι μικρό. Τα αμμοπηλώδη εδάφη είναι τα πιο κατάλληλα. Το ύψος του φτάνει τα 30 εκατοστά. Αν δεν υπάρχουν βροχές τότε χρειάζεται λίγο πότισμα. Πολλές από τις καλλιέργειες πάντως είναι ξερικές. Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά.

Καρύδια ολόκληρα
Παραγωγός : Κάπρης
Καρύδια ολόκληρα Καρύδια ολόκληρα

η συστηματική κατανάλωσή τους προστατεύει από ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Αναλυτικά: - Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων - Περιορίζουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων - Μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη στο αίμα - Επιβραδύνουν και περιορίζουν την απώλεια οστικής μάζας - Παράλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερων από 30 νευροδιαβιβαστών για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου - Τα πλεονεκτήματα μεγιστοποιούνται όταν τα καρύδια καταναλώνονται ωμά Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν την περιεκτικότητα διαφόρων ειδών ξηρών καρπών με κέλυφος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα καρύδια κατατάσσονται πάνω από τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια πεκάν και τους άλλους ξηρούς καρπούς, καθώς περιέχουν διπλάσιο επίπεδο αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν ασθένειες.

Καρύδια ψίχα
Παραγωγός : Κάπρης
Καρύδια ψίχα

H συστηματική κατανάλωσή τους προστατεύει από ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Αναλυτικά: - Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων - Περιορίζουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων - Μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη στο αίμα - Επιβραδύνουν και περιορίζουν την απώλεια οστικής μάζας - Παράλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερων από 30 νευροδιαβιβαστών για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου - Τα πλεονεκτήματα μεγιστοποιούνται όταν τα καρύδια καταναλώνονται ωμά Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν την περιεκτικότητα διαφόρων ειδών ξηρών καρπών με κέλυφος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα καρύδια κατατάσσονται πάνω από τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια πεκάν και τους άλλους ξηρούς καρπούς, καθώς περιέχουν διπλάσιο επίπεδο αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν ασθένειες.

Κάστανα
Παραγωγός : Koinobio Society
Κάστανα Κάστανα

Γιατί είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ; 1.Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. 2. Τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα. 3. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ. 4.Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. 5.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. 6.Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. 7.Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL). 8.Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. 9.Υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη. 10.Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη κ.λπ.

Σταφύδα
Παραγωγός : Koinobio Society
Σταφύδα Σταφύδα

Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods). Οι ευεργετικές της ιδιότητες έχουν αποδειχτεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες (μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και όχι σε ζώα) και την κατατάσσουν δικαίως πολύ ψηλά στον πίνακα των υπερτροφίμων. Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε: Φρουκτόζη όπου είναι υπεύθυνη για την γλυκιά της γεύση ,η οποία όμως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Πολυφαινόλες που ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών. Διαιτητικές ίνες (Η μαύρη σταφίδα έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες και από τα περισσότερα φρούτα) που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Διατηρεί τις ιδιότητες της σε υψηλές θερμοκρασίες (με λίγα λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ για την παρασκεύη παξιμαδιών, κέικ ή ψωμιού συνεχίζοντας να διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες). Βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2. Βοηθά στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ. Προβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση. Το εκχύλισμα μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου (πχ καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου). (Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 2 κουταλιές σούπας ημερησίως που ισοδυναμεί με 1 φρούτο.)

Σταφύδα (200gr)
Παραγωγός : Το μυστικό της φύσης
Σταφύδα (200gr)

Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods). Οι ευεργετικές της ιδιότητες έχουν αποδειχτεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες (μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και όχι σε ζώα) και την κατατάσσουν δικαίως πολύ ψηλά στον πίνακα των υπερτροφίμων. Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε: Φρουκτόζη όπου είναι υπεύθυνη για την γλυκιά της γεύση ,η οποία όμως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Πολυφαινόλες που ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών. Διαιτητικές ίνες (Η μαύρη σταφίδα έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες και από τα περισσότερα φρούτα) που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Διατηρεί τις ιδιότητες της σε υψηλές θερμοκρασίες (με λίγα λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ για την παρασκεύη παξιμαδιών, κέικ ή ψωμιού συνεχίζοντας να διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες). Βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2. Βοηθά στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ. Προβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση. Το εκχύλισμα μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου (πχ καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου). (Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 2 κουταλιές σούπας ημερησίως που ισοδυναμεί με 1 φρούτο.)

Φυστίκια
Παραγωγός : Koinobio Society
Φυστίκια Φυστίκια

Τα κυριότερα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζουμε για τα φιστίκια περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 1. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, νοσηρές ουσίες που προκύπτουν από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων και που μπορούν μεταξύ άλλων να βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνουν την οξείδωση της χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας έτσι το κυκλοφορικό σύστημα από τις καταστροφικές συνέπειες της αθηρωμάτωσης. Τα φιστίκια έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη και να προστατεύουν την καρδία από τη στεφανιαία νόσο. Η ρεσβερατρόλη των φιστικιών μπορεί να προσφέρει για την προστασία της καρδίας και των αγγείων. 2. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά οξέα βοηθούν εναντίον της αθηρωμάτωσης και της στένωσης των αρτηριών. Ανάλογα οξέα περιέχονται στα ψάρια και στο ελαιόλαδο.</p> Το βούτυρο από φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες. Νέες τεχνικές επεξεργασίας των καρπών, προσπαθούν να το εμπλουτίζουν σε ωφέλιμες ουσίες των φιστικιών όπως η ρεσβερατρόλη με στόχο την καλύτερη προστασία κατά των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. 3. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θερμίδες και για αυτό επιβάλλεται προσοχή. Μία ουγκιά φιστικιών (28,34 γραμμάρια) περιέχει 200 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπαρών ουσιών. Δηλαδή λιγότερο από μια χούφτα φιστικιών, έχει πολύ ψηλό θερμιδικό και λιπιδικό περιεχόμενο. 4. Πλούσιο περιεχόμενο των φιστικιών σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες και φυτικές ίνες. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε, Β6, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιακίνη (βιταμίνη Β3), μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φωσφόρο και χαλκό. Οι πρωτείνες των φιστικιών είναι καλής ποιότητας και οι φυτικές ίνες βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας. Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι η κατανάλωση φιστικιών και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά, όταν γίνεται με μέτρο και χωρίς καταχρήσεις, είναι ωφέλιμη για την υγεία. Όπως και σε άλλους τομείς της διατροφής, η συγκράτηση και το μέτρο είναι απαραίτητα.